STOCKHOLM • 14 DECEMBER 2020

Nominera till CIO Awards 2020 – senast den 15 juni

På CIO Awards i december utser vi Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. Vinnarna utses av en oberoende jury, men du kan nominera i alla kategorier – dig själv, din chef, din kollega, ditt projekt. Kanske blir det du eller din projektgrupp som hyllas på scen!

Nomineringen stänger den 15 juni 23:59, så passa på.

Den 14 december 2020 utsåg vi Årets CIO, Årets Digitala Projekt, Årets Hållbara Projekt och Årets Digitala Inspiratör. Istället för den traditionella galamiddagen på Berns Salonger i Stockholm blev prisutdelningen digital detta pandemins år.

Nästa år är det dags igen – passa på och nominera till CIO Awards 2021 redan nu! Nomineringen är öppen för alla, kostnadsfri och du kan nominera så många kandidater du vill.

Nominera

2020 års vinnare

Pär Degerman, Einride, är Årets CIO 2020

Juryns motivering: ”Årets CIO är en modern ledare som har byggt en datadriven och snabbrörlig organisation med osedvanlig leverans-förmåga. En ledare med stort mod och kunnande som lyckats skapa en stark innovationskultur i bolaget. När CIO-rollen inte längre känner några gränser, och när framtiden är för dem som vill och kan göra skillnad, visar denne ledare att affären är it.” Läs mer

Finalister: Susanne Bayard, Stockholms läns sjukvårdsområde; Kristin Lindmark, SPP; Teemu Salmi, Stora Enso; Anders Vendelvik, Bonnierförlagen.

Årets Digitala Projekt 2020: Crowd Insights, Telia

Juryns motivering: ”Visar att data lever upp till hajpen som det nya guldet. Vi ser här hur  tillgången på stora informationsmängder kan användas för att skapa samhällsnytta och göra skillnad. Mönster som annars varit svåra att upptäcka träder fram och har potential att skapa många spännande affärsmöjligheter.” Läs mer

Finalister: AIDA (Biometria); Connected Automated Truck (Ericsson, Telia, Carmenta, Einride); Emergency Medical by Drone (SOS Alarm, Karolinska Institutet, Everdrone); Uttagsplaneraren (Min Pension).

Årets Hållbara Projekt 2020: BeeLab, TietoEvry & HSB Living Lab

Juryns motivering: ”När uppfinningsrikedomen är som störst behövs inte stora medel för att göra skillnad. Årets hållbara projekt visar att teknik på riktigt kan användas för att skapa en bättre framtid. Att samla in data som omsätts till ny kunskap om små individer i eko­systemet kan vara det som gör skillnad för hela planeten.” Läs mer

Finalister: Efficient Loadout (NCC, Volvo); Energioptimering med AI (SCA, Calejo); Gröna Avtal (Atrium Ljungberg); Solcellsparken i Linköping (Swedbank, Alight, Infranode, Tekniska Verken i Linköping).

Årets Digitala Inspiratör 2020: BrightAct – Sofie Wahlström & Elinor Samuelsson

Juryns motivering: ”När innovation och medmänsklighet möter teknik räddas liv. I pandemins spår har våld i nära relationer ökat markant. Att kunna samordna data från många olika håll för att hjälpa våldsutsatta och ge myndigheter och kommuner bättre möjlighet att planera resurser och förutsäga ökat våld är att bidra till konkret samhällsnytta. Årets digitala inspiratör står för en perfekt kombination av socialt entreprenörskap, innovation och smart användande av data.”

Jens Lindholm

Jens Lidholm, Accenture

Så tas vinnarna fram

I sexton år har CIO Sweden tillsammans med Accenture utsett Årets CIO och prisat it-projekt som har utmärkt sig speciellt. Arbetet med att utse pristagarna pågår under sex månader och processen är grundlig innan alla vinnare är klara i de olika kategorierna.

Jens Lidholm, Group Managing Director på Accenture och medlem i juryn för CIO Awards berättar att grundbultarna för arbetet skruvas på från år till år, för att kunna vara marknadsmässiga och i tiden:

– Eftersom allt går så fort nu är det väldigt viktigt inför varje år att säkerställa att bedömningskriterierna är relevanta. Det måste finnas en faktabaserad grund att stå på, säger Jens.

Det börjar med en datainsamling som drivs dels från IDG, dels med omfattande research från Accenture. Parallellt med detta görs varje år även ett inledande arbete med att se över metodik, vetenskaplig modell, process och kriterier. Lärdomar från tidigare processer följer alltid med och gör att arbetet ständigt förfinas.

Processerna för att utse Årets CIO skiljer sig något från att utse Årets digitala projekt och Årets hållbara projekt, men gemensamt är ett gediget intervjuarbete för att samla in data att kvantifiera och jämföra.

– Det är utmanande att få ut rätt information ur intervjuerna. Det är viktigt att intervjufrågorna är rätt formulerade och att intervjutekniken sitter, så att relevant data kan plockas ut för analys. Så detta jobbas hårt med, säger Jens.

Branschen är i ständig förändring. Vilka kompetenser som är viktigast hos en vinnar-CIO varierar till viss del i takt med den generella utvecklingen. Hur utmärker sig exempelvis en bra ledare idag?

– CIO:erna mäts inom en rad olika områden, som exempelvis värdeskapande, innovation och ledarskap. Alla områden är viktiga men vi ser att innovation ökar i betydelse, säger Jens Lidholm.

När Accentures inledande research har mynnat ut i 10 CIO:er och 10 projekt tar juryn arbetet vidare och det kokas ner till de slutgiltiga 15 finalisterna i de tre kategorierna.

För att utse de slutliga vinnarna har juryn Accentures rapport med intervjuer och data från den inledande researchen till sin hjälp. De gör dessutom en hearing med CIO-finalisterna för att få ytterligare data att väga in. Därefter vägs allt in och till slut har vi en vinnare i varje kategori.

Nominera

Här kan du nominera till CIO Awards 2021. Nomineringen är kostnadsfri och obegränsad.

En CIO/it-chef eller motsvarande som du tycker förtjänar utmärkelsen Årets CIO.

  • Genom att fylla i och skicka in formuläret godkänner jag att juryn kontaktar mig angående min nominering.

Ett projekt med starka inslag av it/tech/digitalt som imponerat det senaste året.

  • Genom att fylla i och skicka in formuläret godkänner jag att juryn kontaktar mig angående min nominering.

Ett projekt inom it/tech/digitalt med hållbarhet i fokus.

  • Genom att fylla i och skicka in formuläret godkänner jag att juryn kontaktar mig angående min nominering.

Vem eller vad inspirerar dig digitalt? Nominera en person, ett företag, ett projekt, ett initiativ.

  • Genom att fylla i och skicka in formuläret godkänner jag att juryn kontaktar mig angående min nominering.

Här hittar du årets nominerade projekt

 

Årets digitala projekt

 

Biometria

Connected Automated truck

Crowd Insights

Emergency Medical by Drone

Uttagsplaneraren

 

Årets hållbara projekt:

 

BeeLab

Efficient Loadout

Energioptimering med AI

Gröna avtal

Solcellsparken i Linköping

CIO Awards arrangeras i december varje år av IDG:s CIO Sweden, i samarbete med Accenture.

Under våren är nomineringen öppen och vem som helst kan nominera CIO:er och projekt.

Vinnarna tas fram i en rigorös utvärderings­process som löper över mer än ett halvår, och utses av en oberoende jury bestående av CIO:er, experter och forskare.

2020 års jury

Camilla Lejon Alvfeldt
Executive Event Editor, IDG
Juryordförande

Jens Lindholm

Jens Lidholm
Group Managing Director, Accenture

Mattias Forsberg

Mattias Forsberg
CIO, Handelsbanken. Årets CIO 2013 (då på Systembolaget)

Johanna Kjellberg

Johanna Kjellberg
CIO, Swedavia. Årets CIO 2010 (då på Kappahl)

Charlotte Svensson

Charlotte Svensson
CIO, SAS. Årets CIO 2012 (då på Dagens Nyheter)

Johan Magnusson

Johan Magnusson
forskare, Swedish Center for Digital Innovation

Magnus Mähring
professor, Handelshögskolan i Stockholm

CIO Awards genom åren

År 2020 blir sextonde året i rad som CIO Sweden arrangerar CIO Awards och utsett Årets CIO. Tidigare vinnare och galor kan du läsa om här:

200520062007200820092010201120122013 – 2014 – 2015 – 20162017  – 20182019

Founding Partner

Accenture

Platinum Partner

Sofigate

Sofigate
Sofigate är ett konsultföretag som specialiserat sig på utveckling av Business Technology. Vi hjälper våra kunder att utveckla samspelet mellan företag och teknik: att designa, bygga och implementera teknologilösningar som stöder affärsverksamheten. Vi använder banbrytande plattformar som ServiceNow och vi har 600 medarbetare i Finland, Sverige och Danmark.  

Business Technology Standard – vårt öppna ramverk som vi utvecklat tillsammans med våra kunder.
I den snabbutvecklande digitala världen har vi insett att öppenhet och frihet att dela information till allmänheten är vägen till framtiden. Detta är anledningen till att vi har grundat Business Technology Forum, en ideell verksamhet som utvecklar vårt öppna ramverk inom teknikhantering tillsammans med våra kunder. Vi kallar ramverket för Business Technology Standard (sätt in länk www.managebt.org).

https://www.sofigate.com

Kommande event från CIO Sweden

IDG Security Day

26 oktober

CIO Leadership Summit

12 december – digitalt, dagtid

CIO Awards

12 december – galakväll på Berns

Vill du få löpande information om CIO Swedens event?

Lämna din mejladress så håller vi dig uppdaterad!

Yrkesnätverket för dig som CIO

CIO Executive Club är ett professionellt nätverk för CIO:er och it-chefer i CIO Swedens regi. Här får du stöd i din roll som CIO och it-beslutsfattare, och möjlighet att utbyta erfarenheter med CIO-kollegor i olika branscher. Vi tillhandahåller ett skräddarsytt program och livlig diskussion. Stämningen är öppenhjärtig, familjär och kompetent!

CIO Executive Club är – självfallet – helt leverantörsoberoende. Våra medlemmar är personer med fullt ansvar för sitt företags it, budgetmässigt och strategiskt.

Kontakta oss

Katarina Strömberg
Eventchef, Foundry
0708-884 266
katarina.stromberg@idg.se

Christine Karlsson
Projektledare
070-26 56 788
christine.karlsson@idg.se