Årets CIO. Årets digitala projekt. Årets hållbara projekt. Årets digitala inspiratör

BERNS SALONGER, STOCKHOLM • 18 DECEMBER

Den 18 december samlade vi för 13:e året i rad den svenska CIO-gräddan på Berns Salonger i Stockholm för galakvällen CIO Awards, där vi utsåg Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och årets digitala inspiratör.

De gick till final i kategorin Årets CIO

Emil Dahlin

Emil Dahlin, Svevia

Anna Eriksson, Lantmäteriet

Johan Tömmervik

Johan Tömmervik, SKF

Finalister: Årets digitala projekt

Lantmäteriet: Blockkedja för fastighetsregister

Myndigheten har utforskat och gjort världsledande framgång inom en ny teknik med enorm potential för framtiden.

LoRa – öppet IoT-nätverk

LTH, Lunds kommun, RISE (Research Institutes of Sweden), Sensefarm och Sensative har skapat ett öppet IoT-nätverk i lund som företag, organisationer och privatpersoner kan använda.

SEB: Aida – digital medarbetare

SEB:s digitala medarbetare Aida (tidigare Amelia) hjälper idag till med både kundfrågor och intern it-support.

Åhléns: Åhléns e-handel

Åhléns var långt ifrån först på bollen med e-handel, så när de väl satte igång måste de ha en lösning som levde upp till varumärket. Ett stort projekt med många omfattande integrationer roddes i land på bara 12 månader.

Finalister: Årets hållbara projekt

IVL Svenska miljöinstitutet: Miljöväder

Sensordata om luftföroreningar i olika delar av Göteborg presenteras i realtid i en app.

Kungsbacka kommun: Tena Identifi – digitala inkontinensskydd

En lösning från Essity spar stora pengar och förbättrar livskvaliteten i Kungsbackas äldrevård.

Stockholms stad: smarta skräpkorgar

Alla stockholmare har sett de soldrivna, uppkopplade skräpkorgarna, som komprimerar sina sopor själva och själva meddelar staden när de behöver tömmas. En markant effektivisering av soptömningen.

Svenska retursystem: Smart Pooling

Effektiviserar kundernas flöden av returpallar genom att hålla koll på individuella pallar via sensorer. Driver stora besparingar i både kronor och koldioxid, tack vare effektivare transportflöden.

CIO Awards arrangeras i december varje år av CIO Sweden i samarbete med Accenture. En galakväll där vi korar Årets CIO, Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör. Vinnarna tas fram i en rigorös utvärderingsprocess som löper över mer än ett halvår.

Före sommaren är nomeringen öppen och vem som helst kan nominera CIO:er och projekt. Detta kombinerat med andra tips och egna efterforskningar mynnar ut i en kortlista på kandidater.

De CIO:er som går till final djupintervjuas i cirka 45 minuter, med öppna frågor kring värdeskapande, leverans, ledarskap, innovation, miljö och csr. En representant från it-avdelningen och en från affärssidan på samma företag djupintervjuas också.

För varje projekt som går till final intervjuas en eller två representanter utifrån kriterierna omfattning, värdeskapande, komplexitet, innovationshöjd och hållbarhetsaspekter.

Vinnarna utses slutligen av en jury bestående av styrelseproffs, vd:ar, CIO:er, experter och forskare.

Founding Partner

Accenture delar ut priset Årets CIO

CIO Awards är en av årets höjdpunkter för oss på Accenture. Vi har varit medarrangörer sedan starten 2005 och har sett många talanger kliva fram under åren. I bedömningen utgår vi från kriterier som innovationsförmåga, ledarskap, värdeskapande och hållbarhet. Det är kvaliteter vi värdesätter på Accenture och kvaliteter som är oerhört viktiga för Sverige och vår konkurrenskraft.

Platinum Partners

Wipro delar ut priset Årets digitala projekt

Som ett av världens ledande tjänsteföretag inom IT-, konsult- och affärsprocesser arbetar vi regelbundet med att utveckla digitala lösningar för våra kunder. Vår vision är att skapa en värld med kunden och medarbetarna i centrum, där allt är utformat kring deras behov och där vi kan skapa produkter, tjänster och upplevelser som förbättrar det sätt på hur vi alla lever, arbetar och gör affärer.  Det är då extra roligt att få uppmärksamma några kollegor som lyckats närma sig denna vision, att få vara sponsorer av 2017 års upplaga av CIO Awards och dela ut priset till ”Årets digitala projekt”.

DigiPlex delar ut priset Årets hållbara projekt

I takt med att datavolymerna blir större och mer affärskritiska så blir hållbarhet – i flera olika bemärkelser – en nyckelfråga för dagens CIO. Att välja rätt datacenter är avgörande för företagets långsiktiga säkerhet, energieffektivitet och miljöarbete. Vårt datacenter i Upplands Väsby är ett av världens mest energieffektiva tack vare nästa generations kylsystem, återanvändning av regnvatten och att vi brinner för att hjälpa företag att reducera sitt digitala koldioxidavtryck. Hållbarhet ligger i vårt DNA och vi är oerhört stolta att stå bakom Årets Hållbara Projekt.

Capgemini delar ut priset Årets digitala inspiratör

Capgemini har valt att stå bakom Årets digitala inspiratör 2017, en utmärkelse som speglar våra värderingar och vår egen 50-åriga historia som entreprenör och innovatör. Att vara en digital inspiratör handlar inte bara om att bidra med transformation i sin egen verksamhet, det handlar lika mycket om att inspirera andra och vara ett föredöme och gnista i arbetet med att skapa ett bättre samhälle. Priset hedrar passion, målmedvetenhet och förmågan att inspirera till storverk.

Guldpartners

Gold Partner: Sofigate

Att skapa hållbara, framgångsrika affärer handlar idag i allt större utsträckning om att investera i rätt teknologier – vi kallar det för Business Technology. Sedan snart femton år har Sofigate varit ett ledande tjänsteföretag inom it-, konsult och affärsprocesser som utvecklat strategier, ramverk, plattformar och lösningar som sätter företag i framkant vad gäller digital transformation. Vi står även bakom IT Standard for Business, en open source-plattform där vi tillsammans med kunder och marknaden utvecklat ett ramverk för hur man bäst optimerar sin IT-organisation.

Sofigate

Gold Partner: Dell EMC

Dell EMC, en del av Dell Technologies, levererar affärskritisk infrastruktur till organisationer som vill bygga sin digitala framtid, omvandla sin IT-miljö och skydda sin absolut viktigaste tillgång: information. Företaget har branschens mest omfattande och innovativa teknikportfölj, med lösningar för bland annat konvergerad infrastruktur, servrar, lagring och datasäkerhet – allt en organisation behöver för att modernisera, automatisera och omvandla sin verksamhet med hjälp av molnbaserade applikationer och big data-lösningar.

Dell EMC

CIO Awards genom åren

2017 är trettonde året i rad vi arrangerat CIO Awards och utsett Årets CIO. Tidigare vinnare och baluns kan du läsa om här:

200520062007200820092010201120122013 – 2014 – 2015 – 2016

2017 års jury

Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska
chefredaktör, CIO Sweden

Jens Lindholm

Jens Lidholm
Accenture

Mattias Forsberg

Mattias Forsberg
CIO, SAS. Årets CIO 2013 (då på Systembolaget)

Johanna Kjellberg

Johanna Kjellberg
CIO, Atea. Årets CIO 2010 (då på Kappahl)

Charlotte Svensson

Charlotte Svensson
Head of business area Communication Services, PostNord. Årets CIO 2012 (då på Dagens Nyheter)

Birgitta Klasén

Birgitta Klasén
styrelseproffs. Tidigare CIO på Pharmacia och EADS

Johan Magnusson

Johan Magnusson
forskare, Swedish Center for Digital Innovation

Magnus Mähring

Magnus Mähring
associate professor, Handelshögskolan i Stockholm

Kontakta oss

Camilla Alvfeldt
CIO Community Manager
0768-507 999
camilla.alvfeldt@idg.se

Caroline Askheim
Marknads- & Deltagaransvarig
0705-778 108
caroline.askheim@idg.se

Christine Karlsson
Projektledare
08-453 60 54
christine.karlsson@idg.se